Мистецький проект «Народна філармонія» поєднав Північ з Півднем через серце України.

12.05.2014

Після вдалої зустрічі з військовослужбовцями Чернігівщини артисти «Народної філармонії» відвідали українських військових на Півдні України. Протягом 20-23 квітня 2014 року відбулось сім концертних програм під назвою «Великдень у Армії» в Миколаївській, Одеській та Київській областях. Всеукраїнська акція, основною метою якої є підняття бойового духу солдатів та духовне єднання нашого народу, відбулась за сприяння Міністерства культури України та Міністерства оборони України.

Традиційно концерти-зустрічі з українськими військовими розпочинались духовним зверненням отця Димитрія (Присяжного), який молитвою та Великодніми піснеспівами привітав наших захисників з найбільшим християнським святом – Воскресінням Христовим.

 

З Благодатним Вогнем завітала до солдат Народна артистка України Раїса Недашківська. У своєму поетичному виступі Раїса Степанівна поєднала молитовне звернення зі словами щирої вдячності та гордості за тих воїнів, які гідно витримали події в Криму та повернулись на материкову Україну. У різних військових частинах легендарна актриса щиро спілкувалась з аудиторією: то плакала від болю за потерпілих учасників бойових дій та провокацій останніх тижнів, то піднімала настрій веселими розповідями з життя українського кіно та жартувала з глядачами.

У трьох частинах з шести відвіданих на Півдні України артистів зустрічали сім’ї військовослужбовців, які покинули власні житла на Кримському півострові і тимчасово мешкають у санаторіях Одещини та Миколаєва. Саме тому виступ автора низки дитячих пісень, композитора, Заслуженої артистки України Лесі Горової виявився надзвичайно доречним, адже під її пісні радісно водили хороводи малята від 2 років і старші діти.

За час мистецьких зустрічей військові й митці не лише поріднились, а й спільно передавали з рук в руки улюблений солдатський інструмент – гітару. Так, дружні музичні діалоги з військовими проводила співачка-бард, журналістка Тетяна Володай, у відповідь якій Руслан Сухий з Миколаївської авіаційної частини виконав кілька духовних пісень, а вже в Одесі до гітари долучився місцевий віртуоз, соліст Одеської обласної філармонії Дмитро Пєчкін.

 

 

Щирими оплесками супроводжувались виступи лідерів гурту «Тарута» - Олени та Євгена Романенків. Їх запальні пісні, ритмічні мелодії та істинно фольклорні наспіви надихали глядачів на співи і танці. Спеціально для моряків вони виконали українську народну пісню про військових на кораблі.

Радісними усмішками ясніли обличчя наших захисників в той момент, коли їм було вручено листи від київських дітей з театру пісні «Ладоньки» та ніжні послання від студенток Корсунь-Шевченківського педучилища. Останні солдати «заробляли» прямо на сцені, розповідаючи вірші, співаючи пісні, танцюючи.

 

Яскравим спільним номером, в якому брали участь артисти «Народної філармонії» і військовослужбовці, стало виконання пісні про «Капітана» на трьох мовах. Наостанок ведуча концертних заходів, співачка, лауреат Міжнародних конкурсів Руслана Лоцман виконала кілька українських пісень та подякувала основним спонсорам поїздки на Південь – Міжнародному благодійному фонду«Відкрий Україну», завдяки якому відбулись ці теплі зустрічі.

На завершення концертів серця митців і воїнів українського народу єднались у спільному виконанні Державного Гімну України та Духовного – «Боже Великий, Єдиний», після чого відбулась передача Великодніх дарунків. Привітати українську армію зі святом зголосилось чимало активістів: повний мікроавтобус з продуктами, необхідними речами для побуту прибув з Черкаської області; окремі доброчинці передали для моряків електрочайники та праски (жителі сіл Шполянського району Черкаської області, колектив ТОВ «ІНТЕРПАП»); прихожани православних церков передали святкові кошики з пасками та крашанками (Володимирський собор, церква Миколи Святоші м.Києва, Свято-Покровський храм м.Боярка Київської області); окремі громадяни – слухачі Українського радіо передали свої пожертвування для військовослужбовців.

І так, як на Чернігівщині, військові дякували артистам за приїзд, а ті у відповідь дарували свої диски, книги, газети про попередню поїздку до танкової бригади. Фото з солдатами, які перебувають на Півночі України, разом з Великодніми листівками потрапили в руки українських воїнів Півдня, символічно об’єднавши Полісся і ПриЧорномор’я ланцюгом добра, миру і світлого майбутнього нашої Батьківщини.

У ці дні, коли група артистів «Народної філармонії» була на Півдні, друга група митців, які їздили на Чернігівщину, провела концертну зустріч з військовими Васильківської авіаційної частини Збройних Сил України.

 

В один і той час на Півдні і в Центрі України звучало «Христос воскрес! Воістину воскрес!», закликаючи небесних ангелів до молитви за Україну і мир в усьому світі. Великдень у Армії справді відбувся велично. Для київських солдат своє мистецтво дарували: активний громадський діяч, публіцист і бард, ведучий Євромайдану Володимир Гонський, Заслужений діяч мистецтв України Ірина Кириліна, Заслужені артисти України - ансамбль «Горлиця», лідер гурту «Божичі» Валерій Гладунець, студентки КНУКІМ Саша Міськова та Аліна Самофалова, шестирічна Катруся Проворова.

Окремо хочеться подякувати всім, хто долучився до проекту «Народна філармонія», нашим благодійникам, а також тим людям, від кого залежало успішне проведення заходів: водію Анатолію Вялову, звукорежисеру Олександру Лоцману, журналістці Олені Мокренчук, кореспондентам «Еспресо.ТВ» та «Спільно.ТВ.», які забезпечили фото- та відеозйомку заходів, активістам «Автодозору», координаторам з Міністерства культури – Анні Крук та АндріюЗеблюку.

25.04.2014р. Координатор проекту

Руслана Лоцман

(096) 759-19-57